alles draait om betrokkenheid

‘Ons brein is nooit méér actief dan bij sociale structuren’

Begin april was Dr. Spencer Kagan in Nederland. Tijdens het landelijke event Kagan Experience op vrijdag 13 april gingen 250 leraren praktisch aan de slag met zijn coöperatieve leer-structuren. Daags ervoor was Kagan te gast bij Scholengemeen-schap Dalton Voorburg voor een exclusieve masterclass. Een groep van 45 leraren van deze school en andere Dalton scholen in de regio konden kennismaken met de nieuwste inzichten op het gebied van  breinvriendelijk onderwijs.

‘Sinds we vijf jaar geleden kennis maakten met de coöperatieve leerstructuren, is dit nu een unieke kans voor onze school om met Kagan zelf aan de slag te gaan.’ Met deze woorden verwelkomt rector Paul Hendriks de Amerikaanse expert op het gebied van onderwijs, psychologie en coöperatief leren. Kagan start zijn verhaal met een serie foto’s van leerlingen van over de hele wereld. Wat hebben ze gemeen? ‘Kijk naar de uitdrukking op hun gezichten, hun lichaamstaal. Ze zijn actief en betrokken… Onze hersenen zijn nooit méér actief dan bij sociale structuren,’ legt Kagan uit. ‘Dat werkt vervolgens een beetje als dominostenen: als ons brein eenmaal engaged is volgen er automatisch allerlei andere processen.’

Zelf aan de slag met de 6 principes van Kagan Breinvriendelijk leren?
De docenten van Scholengemeenschap Dalton Voorburg hebben zich de afgelopen jaren geprofessionaliseerd in het werken met coöperatieve leerstructuren. Gecertificeerd trainer Kagan Coöperatief Leren, Wouter Camps, heeft hen begeleid met behulp van training en coaching. Op de poster aan de binnenzijde van dit magazine vindt u de 6 Kagan principes op een rij met een voorbeeld van een structuur om met uw leerlingen of in uw lerarenteam te oefenen.

Lees hier het hele artikel ‘Ons brein is nooit méér actief dan bij sociale structuren' en download de gratis poster met de 6 pricipes van Kagan Breinvriendelijk Leren.

 

 

Wil jij je lessen afstemmen op hoe de hersenen van nature leren?

  • Volg een training Brein & Leren. Level 1 bestaat uit 2 bijeenkomsten van 3,5 uur. Level 2 eveneens.
    Deze trainingen sluiten aan bij de training Kagan Coöperatief Leren: Level 2 Persoonlijke en Sociale Ontwikkeling stimuleren.

    Bekijk trainingdata in ons open aanbod. Bekijk de mogelijkheden voor training op eigen locatie
  • Doe eens een ‘jamsessie’. We gaan samen aan de slag gaan een breinprincipe. We verkennen de theorie, maken kennis met de breinprincipes en werken 1 breinprincipe samen verder uit. Tot op het niveau; wat doe ik morgen in mijn klas. Zo kunnen we met elk breinprincipe aan de slag.
    Interesse in een jamsessie? Neem contact op voor meer informatie. 

Kagan Coöperatief Leren is een gezamenlijk project van :

partner logo bazalt partner logohco partner logo rpcz